• Bel: 071 541 8082
Bel nu

9 januari 2016: Google Penguin 4 – update? Update 2

Zoekmachine optimalisatie

Update 24 September 2016

Het heeft behoorlijk wat langer geduurd dan we hadden gedacht maar Penguin 4.0 is nu eindelijk live! Google heeft dit gisteren officieel bevestigd.

Na ruim 24 uur hebben wij nog niet echt grote stijgingen of dalingen gezien in de ongeveer 1.200 zoektermen die wij monitoren voor ruim 150 websites. Maar de uitrol zal waarschijnlijk wel enige tijd in beslag nemen, we verwachten ongeveer 2 weken. Dus we zullen de rankings in Google nauwlettend in de gaten blijven houden de komende tijd.

Wat is nieuw aan Penguin 4?

De uitrol van dit separate Google algoritme Penguin, dit algoritme kijkt vooral naar signalen rondom het linkprofiel, zal de laatste grote uitrol zijn. Het algoritme is nu namelijk real time geworden. Dit betekent dat je nu niet alleen meer een Penguin penalty kunt krijgen bij een nieuwe uitrol, maar dat dit nu altijd, dagelijks mogelijk is. En aan de andere kant, bij een opgelopen penalty zal je website niet meer maanden of zelfs langer in ‘qurantaine’ blijven w.b. je posities in Google, maar zal je een opgelopen penalty dagelijks kunnen worden ingetrokken zodra het algoritme signalen ontvangt waaruit blijkt dat de links naar je website weer natuurlijke links zijn. Dus het disavowen van onnatuurlijke links wordt veel sneller opgepakt dan voorheen.

Tevens is het algoritme vanaf nu meer gefragmenteerd. Bij de vorige Penguin updates werd je hele website geraakt wanneer deze een penalty kreeg. Dus website breed zakten al je posities in Google. Vanaf nu zal een Penguin penalty gelden voor alleen 1 of enkele pagina’s en zoektermen.

Tot zover de laatste informatie over de Penguin 4.0 uitrol. Zodra er nieuwe interessante informatie is, dan zullen wij dit artikel bijwerken.

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]

Momenteel – 9 januari – zien we bij Kliq Internet signalen die erop duiden dat er een Google Penguin 4.0 update plaatsvindt. Bij veel klanten zijn verschuivingen in de rankings te zien: 445 van de 1005 zoektermen hebben inmiddels een andere ranking gekregen dan een dag eerder.

Wat is een Google Penguin update?

Google is voortdurend bezig haar algoritme te verbeteren met als doel om de meest relevante domeinen zo hoog mogelijk in de zoekmachine te tonen. Google gebruikt daarvoor updates. De penguin van Google controleert of websites onnatuurlijke of spammy links bevatten. Is dit het geval, dan bestaat de kans dat rankings van websites negatief of positief worden beïnvloed, dus dalen of stijgen.

Penguin 4.0

Google had aanvankelijk aangekondigd dat de nieuwe uitrol – Penguin 4.0 – eind 2015 zou plaatsvinden. Dit is vervolgens verschoven naar januari 2016. Vaak doet Google haar updates in het weekend. Het lijkt er nu dan ook sterk op dat de uitrol vanaf 9 januari plaatsvindt.

Monitoren

Bij Kliq Internet houden wij dergelijke updates en de bijbehorende SERP wijzigingen nauwlettend in de gaten. Zowel de rankings van de zoektermen van onze klanten als de diverse internationale rankings monitors. Het aantal verschuivingen van zoektermen van klanten bedraagt op 9 januari 40 procent (430 van de 1005 zoektermen). Het gaat zowel om stijgingen als dalingen. Dit percentage is veel meer dan normaal.

Update 10/01: het aantal wijzigingen is zelfs nog wat groter: 445 van de 1.005 zoekwoorden zijn gewijzigd.

Penguin SERP veranderingen

Wijzigingen zoektermen in Google 09/01/2016

Ook internationaal veel veranderingen

Als we kijken naar de monitor van Algoroo dan zien we dat die op 9 januari een score heeft van 2.45 (zie onderstaande afbeelding). Dit is behoorlijk hoger dan de scores die we de afgelopen maanden hebben gezien. Ook hiermee lijkt het erop dat er sprake is van een update, al kunnen we het niet met zekerheid bevestigen.

Algoroo score Januari 2016

Algoroo score 09 Januari 2016

Maakt u zich zorgen over uw backlinkprofiel?

Heeft u vermoedens dat uw website slechte of onnatuurlijke links bevat? Of wilt u graag weten welke backlinks uw website allemaal heeft? Neem dan contact op met ons bureau. Wij kunnen voor u een diagnose in kaart brengen. In onze blogs kunt u ook meer informatie lezen over het vinden van uw backlinks of het verwijderen van slechte links.

Het is nog pril en we zullen dit bericht zeker bijwerken zodra er meer nieuws is over de Penguin 4.0. Houd dit topic dus goed in de gaten!

Update 12/01

Google heeft bevestigd dat het geen Penguin update was afgelopen weekend maar een update van het centrale zoekalgoritme. Eén van de onderdelen van deze update was het opnemen van het Panda algoritme ín het centrale zoekalgoritme. Er zal dus geen Panda algoritme update meer komen aangezien deze nu niet meer als apart algoritme bestaat, de Panda rekeneenheden hebben nu een permanent karakter gekregen in het core algoritme.

Kortom, er was dus wel degelijk een grote update afgelopen weekend maar geen Penguin. Die moet dus nog komen!, en wel binnen nu een een maand verwachten we.

Terug naar overzicht