• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Top 10 gratis seo tools anno 2020

Zoekmachine optimalisatie

 

Welke gratis seo tools kunt u gebruiken? Hier onze top-10.

Op het internet zijn er veel gratis seo tools te vinden die je kunt gebruiken voor je seo werkzaamheden. Rank checkers, linkprofiel checkers, pagerank checkers: diverse tools helpen je om meer inzicht te krijgen.

Bij Kliq gebruiken wij ze ook. Al doen we dit wel -om een grondige analyse te kunnen maken- in combinatie met betaalde applicaties. Toch kun je met een hoeveelheid gratis tools al enkele inzichten krijgen over je website. Welke gratis tools zijn favoriet bij Kliq? We hebben hieronder ons lijstje in willekeurige volgorde uit 2013 aangepast voor 2016. Sommige tools zijn geschrapt en nieuwe tools zijn toegevoegd. Update 2, we hebben de lijst geupdate in 2020.

1. Backlinkstest.com
Een aardige linkprofiel checker. Niet geheel accuraat of volledig. Maar goed te gebruiken voor een snel en overzichtelijk inzicht van het linkprofiel van de klant of de concurrent. Klik hier om naar de tool te gaan.

2. Proranktracker
Hiermee kun je gemakkelijk bijhouden van de rankings van jouw keywords zijn. Gratis tot 50 zoekwoorden. Dagelijks, wekelijks of maandelijks kun je een rapport van jouw rankings toe laten sturen. Op die manier kun je eenvoudig monitoren of jouw zoekwoorden stijgen of dalen in de zoekmachine. Vergelijken van rankings uit verschillende periodes of maanden kan ook.

Cleversat free monitor van Google
Dit is een applicatie die je gratis kunt downloaden en installeren op je PC. Met deze tool kan je de positie van je website in Google voor je zoekwoorden monitoren. Ook voor Google.nl en het houdt ook een soort van historie bij. De tool downloaden kan hier.

3. Screaming Frog scan
Prima tool voor het optimaliseren van je website. Met de Screaming Frog beschik je snel over allerlei technische gegevens over jouw website. Een paar keer met je oog knipperen en je hebt inzicht in diverse verbeterpunten. Let er wel op dat deze tool gratis is tot 500 pagina’s.

4. Link Explorer
Deze tool van SEOmoz geeft vooral een aardig inzicht in de Page Authority (PA) en Domain Authority (DA) van een website. PA en DA zijn redelijk goede kengetallen om de sterkte van een linkprofiel te checken. Klik om naar de website te gaan.

Multiple Google Pagerank checkers
Om de Google pagerank van meerdere websites te kunnen inzien kan je gebruik maken van een multiple pagerank checker. Er is niet 1 website die eruit springt. Soms verdwijnen die checkers plotseling ook weer van websites. Op deze website kan je momenteel de PR van 100 websites tegelijk checken.

5. Algoroo
Biedt informatie over belangrijke wijzigingen in het algoritme van Google. Observeert veranderingen in duizenden ingevoerde keywords en posities die in de Google index zijn geranked. Met Algoroo kun je bij grote dalingen of stijgingen achterhalen of Google aanpassingen in haar algoritme heeft verricht.

6. Pagespeed Insights
De gratis online tool van Google. Geeft een score van 0 tot 100 over de structuur, opbouw, snelheid van je website en geeft adviezen hoe de score te verhogen en daarmee de laadtijd van je website te verhogen. Klik hier om naar de tool te gaan.

7. Google Keyword Tool
Deze tool gebruiken we bij een zoekwoorden onderzoek. We kunnen zo het zoekvolume en de concurrentie checken van zoekwoorden. Meer nog, kunnen we hier kijken of er andere interessante zoekwoorden zijn die we voor de klant zouden kunnen targetten. De tool vind je hier.

8. Ahref Site Explorer en seo reports
De site explorer is een mooie gratis tool voor een linkprofiel onderzoek. Inclusief trendlijnen en historie. Ook nuttig om te gebruiken zijn de seo reports waarbij je de site kunt laten doorlichten op basis seo onderdelen als gebruik van meta tags, performance, dode links en meer. Voor alle tools ga je naar de website Ahrefs.com.

9. SERP Mojo app
Een zeer handige app voor op je smartphone. Daarmee kan je de SERP monitoren voor tientallen websites. ’s Morgens even de app openen en hij begint met het checken van de SERP van alle ingestelde websites en zoekwoorden. Meer info vind je hier.

10. SeoSiteCheckup
Een van de vele gratis online tools waarmee je de optimalisatiegraad van je website kunt checken. Je website wordt gecontroleerd op meerdere punten, je krijgt een score en tips hoe de score van de website kan worden verhoogd. Enkele checks van deze website doen het tegenwoordig niet meer zo goed. De check kan je hier starten.

11. Google Search Console
Deze tool geeft je inzichten over de vindbaarheid van een website in Google. Met gedetailleerde rapporten over de volgende onderdelen: configuratie, gezondheid, verkeer en optimalisatie. Ook ontvang je via de tool berichten van Google, bijvoorbeeld wanneer de Googlebot geen toegang heeft tot je website omdat deze offline is. Of je ontvangt bijvoorbeeld bericht wanneer onderdelen van de website niet voldoen aan de kwaliteitsrichtlijnen van Google etc.

12. Sitechecker.pro
Deze tool maakt een SEO website analyse en geeft aan de hand daarvan je website een SEO score. Tevens krijg je adviezen om de SEO score van je website te verbeteren.

Terug naar overzicht