• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Wanneer stijgt mijn site als er een link wordt geplaatst?

Zoekmachine optimalisatie

Wanneer we voor een website aan het linkbuilden zijn, dan is het wel prettig om te weten wanneer we effecten kunnen zien van onze linkbuilding inspanningen, in de positie van de website in de zoekmachines. Wanneer zal een website gaan stijgen in de zoekresultaten door het linkbuilden, hoe lang duurt dit? Een kort artikel over dit onderwerp.

Niet met startpagina’s

Wanneer je goed wilt zien of een nieuwe inkomende link naar een website positief resultaat heeft op de SERP, dan zal dat lastig te meten zijn wanneer je enkel links plaatst op startpagina’s en op linkpartner pagina’s van websites met veel uitgaande links en een lage pagerank. Mogelijk zal je amper effect zien in de ranking, óf het is lastig te pinpointen welke link(s) nu daadwerkelijk zorgen voor verandering in die ranking, en hoe lang het dus duurt voordat je resultaat ziet van je inspanningen.

Om echt heel duidelijk te kunnen zien of een link is opgepakt door de zoekalgoritmes en zorgt voor een stijging in de zoekresultaten, zul je dit moeten testen met een sterke link met veel linkkracht.

SERP effect van links duurt langer

We hebben tot enige tijd terug al goed kunnen zien hoeveel dagen er nu overheen ging voordat een website ging stijgen door de plaatsing van die link. Dit duurde meestal een dag of 4, 5.

Sinds ruim een maand merken we echter dat dit langer duurt. We werden hierop waakzaam toen me constateerden dat linkbuilden minder leek te helpen in een SEO traject. Het blijkt echter dat dit gewoon langer tijd nodig heeft. Sinds welke Google algoritme update dit het geval is weten we niet, maar mogelijk lijkt dit zo te zijn sinds de release van het Hummingbird algoritme.

link effect in SERP

Positief ranking effect na 10 dagen

Uit diverse SEO trajecten blijkt dat het nu ongeveer 10 tot 11 dagen duurt  voordat een sterke link wordt opgepakt en zorgt voor een positief effect in de ranking van de website in Google. Let wel, dit is wat wij bij een check bij een handjevol trajecten vaststellen, we hebben hier geen hard statistisch bewijs voor.

Maar waar voorheen het vaak 4 tot 5 dagen leek te duren uit onze observatie en rank trackers, nu lijkt dat 2 keer langer te duren: 10 tot 11 dagen.

SERP effect sterke link

SERP effect na 10 dagen

Terug naar overzicht