• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Nieuwe manieren om een fake pagerank op te sporen

Zoekmachine optimalisatie

Twee andere manieren om een fake pagerank te ontdekken

Een bekende manier om een check te doen op een fake pagerank was eerder uitgelegd in deze blog: Fake pagerank check. Door  info:URL te typen in Google kon je zien of of het domein een redirect had naar een andere site en daardoor profiteerde van de hogere pagerank van die andere site.

Nu doet zich een nieuw fenomeen voor, namelijk dat Google nog maar zelden een pagerank update doorvoert. Het idee erachter is vermoedelijk dat ze sites die maar kort bestaan en al snel een pagerank krijgen eigenlijk lager zouden willen waarderen dan een website die ouder is dan bijvoorbeeld een jaar. Door nog maar één keer per jaar een pagerank update te doen profiteren websites korter dan 1 jaar daar niet meer van.

Maar terug naar de fake pagerank check. Het gevolg van minder updates is aan de andere kant dat een domein een éénmaal verkregen pagerank, fake of niet, minder snel kwijtraakt.

En dus kan na verloop van de tijd de situatie ontstaan dat een domein met een fake pagerank een dergelijke fake pagerank check succesvol doorstaat omdat de redirect er al lang geleden af is gehaald maar de pagerank al die tijd behouden is gebleven.

Een uitgewerkt voorbeeld zie je hieronder getoond.

We constateren een pagerank 6 op het domein Poetryalive.nl

Zoals je hieronder kunt zien, doorstaat dit domein de bekende fake pagerank check in Google

Maar als je naar het linkprofiel kijkt dan is het hoogst onwaarschijnlijk dat dit domein zelf een pagerank 6 heeft maar dat deze afkomstig is van een ander domein a.g.v. een redirect.

Dan rijst de vraag: als de ‘Google methode’ voor een fake pagerank check niet meer volstaat, zijn er dan nog andere manieren om te controleren of de pagerank van een domein fake is of niet doordat het domein is doorgestuurd geweest naar een ander domein? Jawel, ik denk dat die er zijn. En dat zijn 2 manieren die ik hieronder uitleg.

Fake pagerank check kan ook op deze manieren

1. Via Archive.org
Een redirect naar een ander domein kan ook ontdekt worden via de website Archive.org. Archive is het internet archief waar een website wordt opgeslagen/gearchiveerd op bepaalde momenten. Op Archive.org zie je soms dat, wanneer je bijvoorbeeld naar de laatste opgeslagen indexpagina van je website zoekt, deze uitkomt op een andere site. En dat is wat je hier ook ziet in het voorbeeld van Poetryalive.nl, de laatste opgeslagen pagina komt niet uit op Poetryalive.nl maar op NCRV.nl. Dit domein was toen dus doorgestuurd naar NCRV.nl. En NCRV.nl heeft, inderdaad, de hogere pagerank van 6 die het domein Poetryalive.nl aangeeft.

2. Via Opensiteexplorer.org
Op deze website is het ook mogelijk om te checken op een redirect. Zoals je hieronder kunt zien in het screenshot wordt op Opensiteexplorer zelfs melding gemaakt van een redirect daar waar de Google check m.b.v. info:URL dit niet eens meer aangaf. In dit geval is zelfs sprake van een tweede redirect: na de redirect naar NCRV.nl is er dus ook één geweest naar Dichttalent.nl. En ja Dichttalent.nl is weer doorgestuurd geweest naar NCRV.nl…

Met al deze checks, de bekende fake pagerank check via Google, door te kijken naar het linkprofiel én door te kijken naar de 2 nieuwe manieren zoals ik die zojuist heb uitgelegd, kan je heel goed de conclusie trekken of de pagerank op een domein echt is of niet.

Terug naar overzicht