• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Maak je website sneller met de Pagespeed tool

Zoekmachine optimalisatie

Nieuwe service van Google

Sinds enkele dagen heeft Google de Pagespeed tool gelanceerd. De Pagespeed tool, waarvan al enkele maanden een betaversie van was uitgebracht,  is een online applicatie van Google waarmee je je website kunt laten checken op technische punten die de snelheid van de website negatief beïnvloeden. Dit is op het gebied van onpage optimalisatie interessant omdat een website die langzamer laadt (dan nodig) lager geranked kan worden. Daarnaast is het uiteraard ook voor een bezoeker prettig om een website te hebben die snel laadt. Het één gaat niet zonder het ander :). Kans dus om met behulp van deze tool te kijken of je je website sneller kunt laten laden.

Hoe werkt de tool

Via verschillende manieren kan je deze analyse uitvoeren. Je kunt dit bijvoorbeeld online doen of middels een plugin in je Chrome of Firefox browser. Wanneer je de analyse uitvoert voor de URL die je hebt opgegeven, dan komt Google met een score voor de website. Een soort van optimalisatiescore voor de snelheidsaspecten van je website. Deze score loopt van 0 tot 100. En waarbij 100 natuurlijk een perfect score is.

Naast de score geeft de uitslag ook bevindingen die zijn onderverdeeld in de classificaties hoge prio, medium prio, lage prio, experimental rules oftewel bevindingen die het bekijken waard zijn maar die geen invloed hebben op de uitslag, en already done oftewel wat je wél al hebt gedaan om je website te optimaliseren op dit vlak. Het lijkt ons raadzaam om aan de slag te gaan met minimaal de high en medium prio bevindingen.

De Pagespeed tool score van Kliq.nl

Pagespeed tool score

De pagespeed score van Kliq.nl

 

De website scoort hoog met een score van 91 uit 100. De volgende adviezen worden gegeven om de website nog sneller te laten laden:

Hoge prio: 1 bevinding
1. Gebruikmaken van browsercaching. De volgende cachebare bronnen hebben een korte maximum duur waarna ze niet meer recent zijn. Geef voor de volgende bronnen een vervaldatum op van ten minste één week in de toekomst.

Medium prio: 3 bevindingen
1. Afbeeldingen combineren in CSS-sprites. De volgende afbeeldingen die worden geleverd via kliq.nl moeten worden samengevoegd tot zo min mogelijk afbeeldingen met behulp van CSS-sprites.
2. Bronnen leveren via een consistente URL. De volgende bronnen hebben dezelfde inhoud, maar worden geleverd via verschillende URL’s. Lever deze bronnen via een consistente URL om 1 verzoek(en) en 25,5 KiB te besparen.
3. Geschaalde afbeeldingen weergeven. Het formaat van de volgende afbeeldingen wordt aangepast in HTML of CSS. Door geschaalde afbeeldingen weer te geven, kunt u 33,5 KiB besparen (een besparing van 80%).

Ok, een goede score met maar enkele bevindingen. Nu eens zien of dit overeenkomt met de score van de snelheid die wordt genoemd in het Google webmaster hulpprogramma. Deze geeft aan:
Het laden van pagina’s op uw site duurt gemiddeld 2,6 seconden (bijgewerkt op 24 apr. 2012). Dit is sneller dan 55% van de sites.

Nu is de website onlangs overgezet naar een andere server en wij vermoeden dat de gemiddelde duur van 24 april jl. nu niet meer accuraat is.

Er zijn in ieder geval dus enkele punten die we kunnen verbeteren. We gaan hiermee aan de slag en hopen dat de score in het webmaster hulpprogramma over enige tijd beter zal zijn: de website laadt nu sneller.

Terug naar overzicht