• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Kan een penalty worden doorgegeven bij een 301 redirect?

Zoekmachine optimalisatie

Ik kreeg onlangs de vraag of een penalty op een website wordt doorgegeven wanneer je deze website gaat redirecten met een 301 permanente redirect naar een andere, nieuwe website. Interessante vraag waar echter niet een eenvoudig antwoord op gegeven kan worden. Ik zal dit toelichten in dit artikel.

Penalty of downgrade?

301 redirectOm te beginnen moet er duidelijkheid zijn over wat een penalty is. Wanneer je website goed geranked is in Google maar van de ene op de andere dag verdwijn je uit de rankings of daal je enkele SERP’s op je belangrijkste zoekwoorden, dan heeft dit de schijn van een penalty. Dit hoeft echter niet het geval te zijn.

Het klopt dat er penalties worden uitgedeeld door Google. Dit betreft handmatige penalties waarbij bijvoorbeeld je website 50 plaatsen lager wordt geplaatst op 1 of meer zoekwoorden. In dit geval spreek je over een penalty. Wat echter ook kan is dat je website wordt gedevalueerd, een downgrade krijgt, als gevolg van een update van het zoekalgoritme van Google, zoals bijvoorbeeld na de Penguin of Panda updates van dit jaar. In dit geval spreek je niet van een penalty maar van een downgrade van je website.

Nu we hebben gezien dat er 2 varianten zijn, kunnen we per variant bekijken wat er zou kunnen gebeuren wanneer je na een penalty je oude website gaat redirecten naar een nieuw opgezette website.

Je website redirecten na een penalty

Op verschillende fora heb ik een discussie gevolgd of een penalty wordt doorgegeven naar een nieuwe website bij een 301 redirect. Eigenlijk kwam men er niet uit. Ik hoop dat ik wél een sluitend antwoord kan geven.

Nee zegt de één, de penalty wordt niet doorgegeven. Als dat namelijk het geval zou zijn dan zou het een koud kunstje zijn om daarmee een concurrent uit te schakelen. Je bouwt dan bij een website een spammy linkprofiel op met duizenden niet gerelateerde buitenlandse links e.d. en je wacht tot de website een penalty krijgt. Vervolgens redirect je de website naar de website van je concurrent.

Om dat niet mogelijk te maken is het algoritme zó ingesteld dat een penalty niet mee gaat.

Ja zegt de ander, de penalty gaat wel door. Bij een penalty zal de linkjuice van de oude site mee worden geredirect naar de nieuwe site en daardoor zal de penalty ook meegaan.

Kan een penalty nu wel of niet worden doorgegeven bij een 301 redirect? Mijn idee is dat het antwoord ja én nee is. Bij een redirect zullen de inkomende links van de oude site door worden gegeven naar de nieuwe site. En daarmee ook de linkkracht die verantwoordelijk was voor een goede positie in Google. So far so good. De nieuwe website zal een hoge zichtbaarheid hebben in de zoekmachine. Maar als je echter niets doet aan het spammy linkprofiel, dan kan je wachten tot een volgende handmatige penalty en het opnieuw downgraden van je website. Waardoor je weer terug bij af bent: de nieuwe website heeft nu ook een penalty ontvangen.

Bottom line is dat je je linkprofiel moet opschonen anders zal het redirecten van (de linkkracht van) de oude website naar een nieuwe website geen zin hebben.

Je website redirecten na een downgrade

Een lagere ranking van je website door een algoritme update zoals die van Penguin of Panda betekent dat onderdelen in het algoritme anders worden gewogen, gewaardeerd of mogelijk zelfs verwijderd zijn.  Het is heel goed mogelijk dat je met een bulk aan spammy links in eerste instantie goed SERPs behaalde op voor jou belangrijke zoekwoorden.

Vanaf dit jaar is de kans echter groot dat Google deze links herkent als spammy links. Deze links zullen door Google dan automatisch niet meer worden meegeteld, de linkkracht wordt geneutraliseerd, en het gevolg is een automatische devaluatie van je website op het zoekwoord. Dit is dus géén penalty maar een ‘logische’ downgrade a.g.v. het neutraliseren van deze links, de links hebben geen waarde meer.

Wat gebeurt er vervolgens als je die website gaat redirecten naar een andere website om zo de linkkracht van de oude website te kunnen gebruiken? Dan gebeurt er niets. De linkkracht is er namelijk niet meer. Je website redirecten naar een nieuwe website na een downgrade van je oude website lijkt dus geen zin te hebben.

Conclusie

-Een penalty wordt niet direct doorgegeven bij een 301 redirect naar een andere website. Maar als je aan het linkprofiel niets doet, dan is de kans groot dat de nieuwe website ook een penalty krijgt. Redirecten heeft geen zin, je linkprofiel opschonen heeft dan meer zin.
-Bij een downgrade van je website gebeurt er niets als je deze website redirect naar een nieuwe website. In deze situatie is het zinvoller om het linkprofiel van de bestaande website verder uit te bouwen met sterk, natuurlijke links. Het opschonen van het linkprofiel heeft minder zin, de spammy links zijn namelijk al geneutraliseerd door Google.

Terug naar overzicht