• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Google algoritme update gaande? Ja: Penguin 2.0 uitgerold.

Zoekmachine optimalisatie

Update 23-05: Google’s Penguin 2.0 is uitgerold!

Vanmorgen bij het checken van de SERP’s van de SEO trajecten die we momenteel doen, viel het op dat een deel van de websites een klap(je) heeft gekregen in de rankings. Een groot deel is niet geraakt maar ongeveer 10%-15% van de websites die we targetten blijken wel te zijn geraakt door de uitrol van Google. Licht geraakt of behoorlijk hard geraakt.

 

Jawel, Penguin 2.0 is gisteravond uitgerold door Google. En we kunnen een eerste (voorzichtige) conclusie trekken.

Wat is er aan de hand met de websites die zijn gezakt?

Penguin 2.0 SERP

Website licht geraakt door Penguin 2.0

Van 33 websites waarvoor we bezig zijn met onder ander de zoekmachine optimalisatie en waarvan we dus elke ochtend de rankings in Google bekijken, lijken er 4 of 5 te zijn geraakt door Penguin 2.0. De overige 28 of 29 websites lijken geen (negatief) effect te ondervinden van de uitrol. Al deze websites staan onveranderd (hoog) in Google. Wat zou er dus kunnen zijn met bijvoorbeeld de linkprofielen van de geraakte websites? Wij hebben de linkprofielen nader bekeken.

Eerste bevinding (conclusie?): buitenlandse links aangepakt.

Na onderzoek denken we een duidelijke rode lijn te zien in de linkprofielen van de geraakte websites. Al deze websites hebben in het verleden zelf of bij hun toenmalige SEO partij, links gekocht in het buitenland. Niet via ons dus. Toevallig zijn dit websites waarvan de website beheerders elkaar kennen en zij hebben in het verleden bij dezelfde buitenlandse partij, links gekocht.

De beheerders van de websites zijn bezig geweest met het opschonen van hun linkprofiel en het laten verwijderen of disavowen van deze links. De één is daar harder mee bezig geweest dan de ander, en ook daardoor zien we verschil in de grootte van de impact. Degene de het linkprofiel het meest heeft opgeschoond lijkt het minst geraak te zijn, voor enkele zoekwoorden een paar plaatsen naar beneden. Die beheerder die er het minst tijd in heeft gestoken, is het hardst geraakt. Sommige zoekwoorden tot zelfs 70 plaatsen lager.

(Voorheen) Veel buitenlandse links lijkt dus te zijn aangepakt door Google bij deze Penguin 2.0 update. Kliq houdt zich niet bezig met dergelijke links en dit hebben we ook altijd afgeraden. Hierdoor zien we vooral goede uitkomsten voor onze klanten bij deze uitrol.

We blijven zoeken naar meer raakvlakken. Zodra we meer zien of meer denken te kunnen concluderen, dan zullen we dat melden.

Update 31-05

Google had de update weliswaar binnen 24 uur uitgerold. De SERP effecten duurden uiteindelijk een week….nu weer de weg omhoog oppakken voor websites die geraakt zijn.

Penguin rankings

 

——————————————————————————————————————————————————

Oudere informatie over de Google updates van Mei-2013

Update 11-05

Matt Cutts van Google heeft inmiddels ook bevestigd dat het hier geen Penguin update betreft.

Update 10-05

Google heeft inmiddels gereageerd nml. door te zeggen dat ze niets mede te delen heeft. Google zegt ook dat er jaarlijks honderden wijzigingen zijn aan het zoekalgoritme en dat er daardoor altijd fluctuaties in rakings te zien kunnen zijn buiten het regulieren ranken om.

Vooralsnog blijven er wel berichten binnenkomen van webmasters die stellen dat er wel degelijk een grote verandering in rankings te zien is. De eerste signalen wijzen erop dat websites met veel social media interactie en/of een actieve Google+ bedrijfspagina, een positieve boost zien in hun rankings in de zoekmachine.

09-05. Is er een Google algoritme update aan de gang?

Volgens berichten op diverse buitenlandse fora zou er een Google update aan de gang zijn. Wat voor een update het betreft is niet duidelijk. Het kan een Penguin update zijn, een Panda update, een reguliere algoritme update of iets anders, daarover is nog niets bekend. Of het een wereldwijde update betreft is ook nog niet duidelijk.

De eerste commentaren die binnenkomen over de gevolgen van deze update in de SERP van websites, zijn (uiteraard) van mensen wiens websites een flink knauw in zowel SERP als bezoekersaantallen hebben gekregen.

We hebben zelf even de rankings van 10 websites van onze klanten nagelopen, en we zien daarin niets opvallends. In Nederland/Google.nl lijkt er dus nog niets aan de gang te zijn. In Duitsland heeft men ook nog niks gemerkt van een Google update.

Zodra er meer nieuws is over de update, zullen we hierover berichten. Heb je zelf iets gemerkt van een eventuele algoritme update? Laat het ons dan weten!

Terug naar overzicht