• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Artikel netwerk krijgt Google penalty

Zoekmachine optimalisatie

In ons artikel van 28 Januari gaven we al aan dat Google waarschuwt voor het bloggen op algemene artikel websites puur bedoeld voor SEO. Google is nu ook daadwerkelijk in actie gekomen en heeft een groot Amerikaans netwerk aan artikelsites een handmatige penalty gegeven.

Matt Cutts van Google heeft via Twitter op 19 Maart aangegeven dat Google actie heeft ondernomen op een “grote gast blog-netwerk.” Deze keer heeft Matt Cutts niet specifiek aangegeven welk netwerk het betrof. Zoals gezegd, in januari waarschuwde Matt al dat gast bloggen voor SEO dood is, dit veroorzaakte toen veel beroering in SEO land. Sindsdien hebben vele SEO bloggers gemeld dat bloggen voor SEO is blijven werken en positief effect had op de rankings van de websites.

Echter, zoals u kunt zien op 19 maart hebben Matt en Google een groot artikel netwerk aangepakt. Dit kan leiden tot verlies van rankings, sancties en meldingen over onnatuurlijke links in het Webmaster Hulpprogramma.

Wat nu als je af en toe een blogartikel schrijft op een andere website dan je eigen. Hiervan hebben we al eerder aangegeven, dit hoeft geen probleem te zijn. Lees daarvoor dit artikel.

Update 20 Maart

Inmiddels is duidelijk welk netwerk de penalty heeft gekregen. Dit blijkt Myguestblog.com te zijn. De eigenaresse van deze site en het netwerk heeft dit inmiddels bevestigd.

Gevolgen voor de websites waar naar wordt gelinkt

Interessant is vooral om te zien wat de reactie van Google is op de vraag of nu alleen het netwerk is aangepakt of dat de penalty ook negatieve gevolgen kan hebben voor de websites waar naar wordt gelinkt vanaf die artikelsites die de penalty hebben gekregen. In het verleden heeft Matt Cutts aangegeven in een video dat de uitgaande links op een website dat een handmatige penalty krijgt niet ook gesanctioneerd worden behalve het neutraliseren van de waarde van de link. Deze keer geeft hij echter iets anders aan in onderstaande tweet.

Matt Cutts over effect Google penalty

Een website eigenaar die gebruikt heeft gemaakt van het artikel netwerk heeft dit ook al gemeld in een retweet, zij zien een grote daling in de ranking van hun website en het lijkt logisch om deze daling te wijten aan de Google penalty van het artikel netwerk.

Terug naar overzicht