• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Wel of niet disavowen van twijfelachtige links?

Linkbuilding

Na de Penguin update van Mei 2013 en na het introduceren van de disavow tool door Google hebben we een enorme stijging kunnen zien in aanvragen door websitebeheerders en SEO bureaus om links te verwijderen. Ook het gebruik van de disavow tool is in korte tjd erg populair geworden als we Google mogen geloven. Met veel ijver wordt door velen getracht om alles dat onnatuurlijk aanvoelt te disavowen teneinde zo een schoon linkprofiel te krijgen. Dit zorgt ervoor dat een website minder risico loopt op een handmatige penalty of een algoritme (Penguin) penalty. Is de gedachte. Maar moeten we eigenlijk wel zoveel links verwijderen of laten negeren, als we denken?

Nee, in de afgelopen maanden heet Google enkele malen aangegeven dat het niet nodig is om sommige twijfelachtige links te disavowen (of te laten verwijderen).

Niet gerelateerde links niet disavowen

Google heeft dit jaar gereageerd op een topic waarin een website beheerder vroeg of hij alle inkomende links die op websites staan die niets te maken hebben met het onderwerp van zijn website, opgegeven moeten worden in de disavow tool om deze niet meer mee te laten tellen door Google. Over deze off topic, of niet gerelateerde links, reageerde Google als volgt:

off topic links niet disavowen

Oftewel, nee het is niet nodig om niet gerelateerde links te gaan disavowen. Welke links je wél zou moeten disavowen geven ze ook nog even aan.

Links met weinig waarde ook niet disavowen

In diezelfde week gaf Google ook aan dat je links waarvan je denkt dat ze weinig waarde hebben, ook niet moet gaan opgeven in de disavow tool. Een SEO bureau gaf in een topic het advies aan een webmaster om mogelijk links te disavowen die lage social media waarde bevatten zoals Facebook shares, Google+ berichten en Tweets. Ook zou je mogelijk links moeten disavowen die op websites staan waar weinig interactie is of waar mogelijk ook betaalde advertenties staan. Google is hier ook duidelijk over:

Links met weinig waarde niet disavowen

Google negeert ook Web 2.0 links

In dit voorjaar heeft Google’s John Muller ook aangegeven dat Google veel/alle van de web 2.0 links negeert, en noemt daarbij met name Pinterest, Youtube maar ook noemt hij artikelen (!). Zie hier zijn reactie in een topic over dit onderwerp.

Google negeert Web 2.0 links

Wat zijn Web 2.0 links dan om precies te zijn? Dat zijn social networking sites, blogs, wiki websites, folksonomies, video sharing websites, hosted web service applications, mashups.

Links vanaf dergelijke websites worden door Google dus terzijde gelegd. Overigens zijn veel van deze links al nofollow links en worden op die manier al genegeerd als rankingfactor. Deze links hoef je in principe dus ook niet te disavowen.

Terug naar overzicht