• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Beste backlink checkers anno 2016

Linkbuilding

Wilt u inzicht krijgen in links naar uw website of die van uw concurrenten? Dan kunt u gebruikmaken van een backlink checker. Naast backlinks is het ook mogelijk om talloze andere factoren te analyseren. Hierdoor krijgt u een goed beeld van de kwaliteit van backlinks. Deze informatie is voor u nuttig om met uw website goed gevonden te worden. Naast betaalde tools zijn er gratis backlink checkers op de markt. Afhankelijk van uw doel bepaalt u wat de meest geschikte backlink checker is om een linkprofiel te analyseren. We brachten onder meer de volgende resultaten in kaart:

Vraag uw linkprofiel aan

Enige tijd geleden hebben wij met een blog laten weten wat volgens ons de beste backlink checkers zijn. Daarvoor onderzochten wij diverse tools. Onze aandacht ging daarbij vooral uit naar het aantal backlinks, links op verschillende domeinen, anchor clouds, nofollowpercentages en sitewide links. De resultaten die hieruit

Aantal backlinks

Weten wat onze verdere conclusies waren uit dit onderzoek? [read more=”Lees meer” less=”Lees minder”]

Conclusie

We zouden in eerste instantie verwachten wanneer we een website controleren met verschillende backlink checkers, dat het resultaat vrijwel identiek moet zijn. Uit het onderzoek is gebleken dat de cijfers toch nog vrij verschillen. Welke backlink checker heeft het bij het juiste eind?

Dat is moeilijk te zeggen, maar wat opvalt is dat de cijfers van SEO Spyglass, Ahrefs en Majestic het meest bij elkaar liggen. Niet geheel toevallig dat deze drie tools ook hoog aangeschreven staan. Er moet wel rekening gehouden worden met het gegeven dat ik gebruik heb gemaakt van een gratis versie van Ahrefs en Majestic en een trial versie van Linkbird, wat invloed kan hebben op de onderzochte resultaten. Daarnaast weergeeft de ene tool alleen alle ‘live links’, zoals Ahrefs en weergeeft de ander bijvoorbeeld de sitewide links weer niet, zoals Linkbird.

Welke backlink checker is de grote winnaar als we de onderzoeksvraag beantwoorden? Hierbij onze top-5 beste backlink checkers.

  1. SEO Spyglass. SEO Spyglass heeft alle onderzochte variabelen kunnen vastleggen en is veruit het meest voordelig wanneer we kijken naar de prijs/kwaliteitverhouding.
  2. Ahrefs. Ahrefs heeft alle onderzochte variabelen ook moeiteloos kunnen vastleggen, maar daar betaal je dan ook de volle pond voor.
  3. Majectic. Met Majestic heb ik het percentage nofollow en sitewide links niet kunnen vaststellen. Qua prijs valt het nog te overzien.
  4. Linkbird. Met Linkbird heb ik de sitewide en links op verschillende domeinen niet kunnen vaststellen en worden er veel minder backlinks weergeven dan onze top-3. Net als Ahrefs betaal je hier de volle pond voor.
  5. Backlinktest. Met backlinktest.com heb ik alleen de sitewide links niet kunnen vaststellen, de andere uitkomsten zijn zeer onvolledig. In ieder geval is het gratis.

Nofollow percentage
[/read]

Bevindingen backlink checkers

Graag willen we deze informatie vertalen naar de actualiteit. Daarom hieronder onze toevoegingen en bevindingen -anno 2016- met backlink checkers.

Google Webmaster Tool
Google Webmaster Tool is vooral geschikt voor het vinden van backlinks naar uw eigen site. Mocht u het nog niet hebben gedaan, dan is het zeker te adviseren om uw website toe te voegen aan de Google Webmaster Tool. Ga vervolgens naar de sectie ‘Zoekverkeer’ met daarbinnen ‘links naar uw website’. Hou er wel rekening mee dat de lijst met backlinks in veel gevallen beperkt is. Daarnaast zijn er geen uitgebreide statistieken aanwezig. Het voordeel is dat deze tool van Google zelf is en de gevonden links dus zeker relevant zijn voor het algoritme van Google. Andere voordeel zijn ook dat de links eenvoudig en overzichtelijk worden weergegeven. Het is daarnaast ook gratis.

Ahrefs
Met Ahrefs hebben we alle onderzochte variabelen kunnen vastleggen. De resultaten zijn vrijwel direct zichtbaar en de backlink factoren hoeven niet geupdate te worden. Alle resultaten worden overzichtelijk op een presenteerblaadje weergeven. Daarnaast is de tool online. Hierdoor kunt u het altijd en overal kunt gebruiken. Let op: Ahrefs meet geen Page (PA) en Domain Authority (DA) en met de gratis versie kunt u slechts één website per dag analyseren. Prijs: 80,- Euro per maand.

SEO Spyglass
SEO Spyglass is eveneens een goede back links checker. Deze tool scoort op één variabele na (sitewide links) net zo goed als Ahrefs op de onderzochte variabelen en meet wél de PA/DA van de backlinks. Bij SEO Spyglass worden de sitewide links wel weergeven. Daarom moet u ze handmatig verwijderen voor een objectieve analyse. Een nadeel is wel dat dat het soms lang kan duren voordat de backlink factoren zijn bijgewerkt het is geen online tool. Hierdoor moet het programma op de PC worden geïnstalleerd. Ook is het niet mogelijk om het programma tegelijktijd te gebruiken met meerdere gebruikers. Prijs: 125,- Euro per jaar.

Backlinktest.com
Backlinktest geeft een zeer onvolledige analyse van de backlinks. Het is wel gratis, maar daardoor heeft deze tool wel allerlei gebreken. Alle variabelen konden wel worden geanalyseerd, behalve de sitewide links. Uit figuur 1 blijkt dat het aantal backlinks, gemeten met Backlinktest, erg afwijkt ten opzichte van andere tools. Mocht u even snel een aantal backlinks van concurrenten willen opzoeken, dan is deze tool wel geschikt.

Linkbird
Linkbird kan de backlink factoren niet direct updaten en het aantal sitewide links en links op
verschillende domeinen hebben we niet vast kunnen stellen. Daarnaast vonden we Linkbird vrij onduidelijk, onoverzichtelijk en krijgen we geen volledig beeld van het aantal backlinks. Een medewerker van Linkbird vertelde aan mij (Elias van Kliq) dat de sitewide links automatisch niet worden weergeven, waardoor het aantal backlinks minder lijkt dan bij andere tools. Echter was het aantal backlinks nog steeds veel minder dan bijvoorbeeld bij SEO Spyglass, waarbij we eerst handmatig alle sitewide links hebben verwijderd. Prijs: 99,- Euro per maand.

Majestic
Met Majestic hebben we het nofollowpercentage en het aantal sitewide links van het linkprofiel niet kunnen vaststellen. De rest van de onderzochte variabelen kwamen redelijk overeen met de resultaten in Ahrefs en Spyglass. Het nadeel is dat u maar één website per dag kunt testen met de gratis versie en er veel gegevens daarbij worden verborgen. Evenals Ahrefs en Linkbird is Majectic een online tool. Prijs: 48,- Euro per maand.

 

Vraag uw linkprofiel aan

Terug naar overzicht