• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Linkbuilden na Penguin 2.0 lijkt geen effect te hebben

Linkbuilding

Na de Penguin update van 22 mei jl. hebben we de resultaten op een rijtje gezet voor onze klanten. Enkele websites waren gedaald in de SERP, zie voor de oorzaken ons blogartikel  over de Penguin update.

Voor het merendeel van deze klanten zijn we extra linkbuilding inspanningen gaan verrichten met een focus op de zoekwoorden die zijn gedaald.

Wat is het resultaat van de extra linkbuilding inspanningen?

Voor circa 15 zoekwoorden zijn we extra gaan linkbuilden. We zijn hier begin Juni mee gestart. Gemiddeld hebben we per zoekwoord 10 nieuwe inkomende links weten te realiseren de afgelopen 3 weken. Het resultaat van onze inspanningen: de zoekwoorden zijn gemiddeld (of exact) 0 plaatsen gestegen!. Helemaal niets hebben we zien gebeuren. De zoekwoorden zijn niet gezakt in Google, en ook niet gestegen in Google. De rankings lijken wel in beton gegoten.

Geraakte zoekwoorden mogen niet stijgen?

QuarantaineJe zou haast zeggen dat queries die geraakt zijn door Penguin 2.0, door Google bij diezelfde update in quarantaine zijn geplaatst voor enige tijd. Een periode van enkele weken waarin stijgingen (en dalingen) voor de geraakte zoekwoorden door SEO activiteiten, niet mogelijk zijn.

Het kan ook anders zitten. Dat het achterwege blijven van enig effect niet gebonden is aan een tijdsperiode, maar dat deze gebonden is aan bijvoorbeeld anchor tekst gebruik. Wij geloven echter dat dat niet het geval daar we veel variatie leggen in de anchor teksten. Daarin zijn we nog meer dan voorheen op gefocust en het zou opvallend of merkwaardig  zijn wanneer een te eenzijdig gebruik of, en dat zal meer het geval zijn, een te divers gebruik noujuist níet leidt tot stijgingen.

Wel of geen vries periode?

Blijft dus het idee bestaan dat er een vries periode is voor geraakte zoekwoorden? Het zou natuurlijk kunnen.  Het zou kunnen dat Google daarmee wil voorkomen dat binnen enkele weken alle rankings weer dezelfde zijn als vóór Penguin 2.0, SEO als vanouds weer doorgaat maar dan met de lessen van Penguin 2.0 en alles verder hetzelfde blijft. Héél misschien wil Google dat voorkomen met een vries periode maatregel.  Het zou me niets verbazen.

Update

Zal je net zien. Enkele uren na het publiceren van dit artikel zien we dat een groot deel van de zoekwoorden is gestegen. Ik zou haast stellen dat het onze aanname van de vriesperiode hiermee bevestigt. Eerst is er geen beweging te krijgen in de SERP van de verschillende websites, en vandaag stijgen ze allemaal collectief. Kan haast geen toeval zijn.. Te vroeg gejuicht, alle zoekwoorden weer terug waar ze stonden ná 22 mei jl.

Update

Herstellen van Penguin 2.0 lijkt nagenoeg niemand te lukken blijkt uit een internationale poll.

Terug naar overzicht